Takim pune e udhëheqësve të Bankës për Zhvillim me Stafin e Krizave të Odës Ekonomike të Maqedonisë së Veriut

07.11.2022

"Ka një interes të madh për linjat e kreditit për të mbështetur ekonominë në kushtet e krizës energjetike"

 

Udhëheqësit e Bankës për Zhvillim sot patën një takim me Stafin e Krizave të Odës Ekonomike të Maqedonisë së Veriut, ku u bisedua për linjat kreditore për mbështetjen e ekonomisë që ofron banka në kuadër të krizës energjetike. Në takim, përveç drejtorit ekzekutiv Kire Naumov, kanë marrë pjesë edhe drejtori operativ Faruk Ismaili dhe një pjesë e shërbimeve profesionale. Shtabi i Krizave prezantoi aktivitetet, si dhe kërkesat e kompanive që rezultuan nga takimet e drejtpërdrejta në terren dhe i referohen kalimit më të lehtë të krizës dhe përmirësimit të likuiditetit të tyre.

    

Nënkryetarja e Odës Jelisaveta Georgieva-Jovevska theksoi se krahas subvencioneve direkte për energji elektrike, kompanitë janë të interesuara edhe për kredi me interes të ulët që do t'u ndihmojnë ta kalojnë më lehtë krizën energjetike. Në këtë drejtim, Oda përmes Shtabit të Krizave do të ndërmarrë aktivitete shtesë për riafirmimin e linjave kreditore të ofruara nga Banka për Zhvillim për komunitetin e biznesit.

Në takim, drejtori ekzekutiv Naumov informoi se ka një interesim të madh për mundësitë e kreditimit. Një pjesë e kredive për kompanitë janë kredituar drejtpërdrejt nga BZHMV, gjegjësisht 5.5 milionë euro janë vendosur me 122 kompani në aktivitetet e prodhimit të ushqimit, ndërsa një pjesë e kredive janë realizuar përmes bankave pjesëmarrëse (8 banka komerciale).

Po përgatitet një mbështetje e re prej 5 milionë eurosh, e cila brenda dhjetë ditësh do të vihet në dispozicion të sipërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme. Në të njëjtën kohë, theksoi Naumov, Banka për Zhvillim është në negociata me disa institucione ndërkombëtare, përfshirë Bankën Evropiane të Investimeve, për të siguruar një këst të ri për mbështetjen e kompanive të vogla dhe të mesme, si dhe për një tranzicion të gjelbër. Deri më tani janë tërhequr 6 (gjashtë) linja kreditore përmes BEI-së dhe janë investuar 550 milionë euro për të mbështetur 2361 kompani mikro, të vogla dhe të mesme në vend.

 

-Marrë nga Oda Ekonomike dhe oda e RMV-