Вести

РБСМ, 18.04.2020 - Владата на Република Северна Македонија на Седница одржана на 18. април 2020 година, донесе одлука со која Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје ќе може да отвори нова, втора бескаматна кредитна линија - „КОВИД2“.

Во текот на следната недела, Развојна банка ќе објави ЈАВЕН ПОВИК и за истото ќе ги извести и медиумите, со цел поширока информираност на сите вас.

Останете во добро здравје!

Капитал, 17.04.2020

 

КИРЕ НАУМОВ: ПОЧНАВМЕ СО ИСПЛАТА НА БЕСКАМАТНИТЕ КРЕДИТИ ЗА ПОДДРШКА НА БИЗНИСИТЕ

 

 


Кире Наумов
главен извршен директор на Развојна банка на Северна Македонија

Од првата група одобрени кредитни апликации, сите компании се контактирани, тековно тече потпишувањето на договори, а веќе неделава почнавме и со исплатите. Целта на самата кредитна линија е да им помогне на компаниите да ги сервисираат ликвидносните потреби.
Кредитната линија од 5,7 милиони евра што оди преку Развојната банка на  Северна Македонија беше меѓу првите мерки што македонската влада ги донесе како поддршка за погодените компании од кризата предизвикана од пандемијата на Ковид – 19 вирусот. На 25.03 директорот на Развојната банка Кире Наумов го објави Јавниот повик за оваа прва кредитна линија, а веќе се најавува и втор повик, за кредити во износ од 8 милиони евра којшто ќе биде објавен набрзо.
„Во оваа прва фаза, директно ќе ги кредитираме најпогодените сектори – угостителство, туризам и товарниот транспорт. Целта на овие кредити е да им помогне на најпогодените сектори да ги премостат иницијалните ликвидносни потреби во овој период. Кредитите се со каматна стапка од 0%, рокот на отплата е до 24 месеци и грејс период од 6 месеци“, рече Наумов при претставувањето на кредитната линија.
Со г-дин Наумов разговаравме за тоа каков е досега интересот на домашните компании за користење на оваа поддршка, колку кредити се одобрени и какви кредитни линии се планираат наскоро за уште поголема помош на бизнис секторот погоден од Ковид 19 кризата.
Повеќе од 1.050 компании доставија до Развојната банка кредитни апликации на вкупен износ од околу 7,5 милиони евра. Заклучно со вторникот, 14 април, имаме одобрени 254 кредитни апликации во вкупен износ од 2,2 милиони евра. По структура, најголем дел се микро компании, околу 69% и мали компании кои учествуваат со 28% во овие 254 одобрени кредитни апликации.
-Колку апликации досега се пристигнати во Развојната банка од компаниите што бараат финансиска поддршка, а колку кредити се одобрени?
Повеќе од 1.050 компании доставија до Развојната банка кредитни апликации на вкупен износ од околу 7,5 милиони евра. Заклучно со вторникот, 14 април, имаме одобрени 254 кредитни апликации во вкупен износ од 2,2 милиони евра. По структура, најголем дел се микро компании, околу 69% и мали компании кои учествуваат со 28% во овие 254 одобрени кредитни апликации. Што во суштина ја покажува достапноста на оваа прва бескаматната кредитна линија.

 

Кире Наумов, главен извршен директор на Развојна банка на Северна Македонија
го објавува првиот Јавен повик за аплицирање за бескаматните кредити, на 25.03.

 

-Може ли да добиеме некаква структура на апликантите според дејноста, бројот на вработени, износот на кредит што го бараат и сл., како и истава структура за тие што добиле кредити?

Од компаниите што добија кредити, 118 или 46% се во дејноста транспорт, 117 и исто толку проценти се во дејноста угостителство и 19 компании се во областа на туризмот или 7% од досега одобрените апликации.
Според големината, 174 компании или 69% се микро, со најмногу 10 вработени, 70 компании или 28% се мали, до 50 вработени и остатокот од 4%, односно 10 компании се во рангот на средни, со максимум 250 вработени.
Оттука, разбирливо е што најголем број на одобрените износи на кредитите се до 307.500 денари, или 5.000 евра, поточно за 161 компанија. Следат 64 одобрени кредити во износ од 15 илјади евра, или 922.500 денари и 10 одобрени апликации се со износ од 1,845 милиони денари, или 30 илјади евра. Има уште 19 одобрени кредити што се во други износи во рамки на овие граници, што значи вкупно 254 одобрени кредити, како што реков претходно.


Досега, Развојната банка правеше откуп на побарувањата што домашни компании ги имаат од нивните странски купувачи, но сега ќе може да откупува и побарувања кои домашните компании ги имаат од домашни купувачи. Ова сметаме дека е еден директен придонес за подобрување на ликвидноста на домашните компании имајќи го во предвид просечниот рок на наплата од 123 дена кои го имаа домашните компании, пред коронавирусот.
-Кога може да се очекува првите одобрени кредити да им се исплатат на компаниите? Дали фирмите наведуваат во апликациите за што конкретно им се потребни средствата?
Од првата група одобрени кредитни апликации, сите компании се контактирани, тековно тече потпишувањето на договори, а веќе неделава почнавме и со исплатите. Целта на самата кредитна линија е да им помогне на компаниите да ги сервисираат ликвидносните потреби.
-Како се обезбедуваат овие бескаматни кредити, колкав е периодот на враќање и останатите најбитни услови?
Првата бескаматна кредитна линија, која тековно ја администрираме, има период на враќање до 24 месеци со грејс период до 6 месеци. Отплатите се на квартално ниво, што значи дека првите отплати од овие кредити компаниите ќе ги направат за отприлика 9 месеци.
Во втората бескаматна кредитна линија, за која во следниот период ќе биде објавен Јавен повик, е предвидено период на отплаќање до 3 години, со грејс период до 12 месеци. Минималниот износ на кредит ќе биде 3.000 евра, додека максималниот износ ќе биде 90.000 евра.
Каматната стапка повторно ќе биде 0% и на кредитокорисниците нема да им се наплаќаат административни трошоци.
Исто така, работиме да ги направиме подостапни средствата од ЕИБ петта фаза кредитната линија која преку деловните банки може да ја користат компаниите, најмногу за обртни средства. Се работи за износ од 50,9 милиони евра. Новината кај оваа кредитна линија е дека Владата се вклучи во делот на субвенционирање на трошокот за камата, која Развојната банка како корисник ја има кон ЕИБ.
-Претпоставувам дека предвидената сума од 5,7 милиони евра во првата транша ќе биде за кусо време распределена по компаниите, па какви се плановите за понатаму во смисла на поддршка на македонските бизниси? Какви кредитни линии може да очекуваат наскоро?
Иако јавниот повик за првата бескаматна линија, ,,Ковид1” е отворен 30 дена, веќе побарувачката е повеќе од 7,5 милиони. Како што кажав, следно пред нас е втората бескаматна кредитна линија, ,,Ковид2”, со фонд од 8 милиони евра, средства од Компензационите фондови. За оваа втора бескаматна кредитна линија очекуваме Јавниот повик да го објавиме следните денови. Втората бескаматна кредитна линија, ќе биде отворена за сите дејности чија економска активност е погодена од Ковид-19.
Исто така, работиме да ги направиме подостапни средствата од ЕИБ петта фаза кредитната линија која преку деловните банки може да ја користат компаниите, најмногу за обртни средства. Се работи за износ од 50,9 милиони евра. Новината кај оваа кредитна линија е дека Владата се вклучи во делот на субвенционирање на трошокот за камата, која Развојната банка како корисник ја има кон ЕИБ. Со ова направивме максимални заеднички напори деловните банки да може да понудат каматни стапки кон крајните корисници под исклучително поволни услови.
-Во таков контекст уште побитна ќе биде улогата на Развојната банка на РСМ, па ме интересира, какви се размислувањата во врвот на владејачката партија каде што се одлучува за економските политики, околу докапитализацијата на Банката, односно, нејзината поголема реална моќ за кредитирање и останатите услуги, како осигурување на извозот и сл.?
За докапитализација на Развојната банка, верувам дека во иднина, следната година на пример, Владата ќе има позитивен став за ова прашање. Докапитализацијата е значајна од аспект на зајакнување и проширување на портфолиото на услуги на банката, за самата банка да може да понуди поголема поддршка на компаниите во делот на поддршка на домашните компании со извозно осигурување, откупување на нивните побарувања (факторинг) во странство и во земјата, и слично.
Има силна волја активно да ја поддржуваме и помагаме домашната економија. И без докапитализацијата, ние изминативе месец-два се трудиме да им излеземе во пресрет на потребите на домашните компании.
Она што не успеавме да го претставиме соодветно периодов поради познатите околности е дека Развојната банка ги направи неопходните интерни промени за да може на компаниите да им нуди и домашен факторинг. Досега, Развојната банка правеше откуп на побарувањата што домашни компании ги имаат од нивните странски купувачи, но сега ќе може да откупува и побарувања кои домашните компании ги имаат од домашни купувачи. Ова сметаме дека е еден директен придонес за подобрување на ликвидноста на домашните компании имајќи го  предвид просечниот рок на наплата од 123 дена кои го имаа домашните компании, пред коронавирусот.

РБСМ-14.04.2020

 

На денешната седница Владата ја разгледа и усвои Информацијата на Развојна банка на Северна Македонија за вториот пакет одобрени барања од обработените апликации на компании кои ги исполнуваат условите и критериумите за бескаматни кредити од Јавниот повик од првиот пакет економски мерки.

Согласно оваа информација, на уште 118 компании со 1.116 вработени, им се одобри користење на бескаматни кредити во вкупен износ од 936.602 евра.

Во првата и втората група, се одобрени вкупно 254 кредитни апликации во вкупен износ од 2,2 милиони евра, за компании со 2,853 вработени.
По структура од вкупно одобрените кредитни апликации, микро компаниите до 10 вработени учествуваат со 69%, малите компании до 50 вработени учествуваат со 28%, а средните компании до 250 учествуваат со 4%.

Доставата на Информации со обработени кредитни апликации кои исполнуваат услови до Владата ќе се одвива редовно, на неделно ниво, сè додека не се исцрпат во целост средствата од кредитната линија Ковид 1.

Досега до Развојната банка на Северна Македонија се пристигнати повеќе од 1,050 кредитни апликации на износ од 7,5 милиони евра.

Најдоцна до крајот на неделата Развојна банка ќе стапи во контакт со сите компании чии кредитни апликации беа одобрени на денешната седница на Влада заради реализација на договорите за кредит.

Линк: Влада на РСМ


РБСМ-10.04.2020

 

 


Кире Наумов, директорот на Развојна банка на Северна Македонија, очекува следната недела да се исплатат првите бескаматни кредити на засегнатите претпријатија-апликанти. Кредитите ќе се одобруваат со рок на отплата до 2 години со вклучен грејс период од 6 месеци со намена за обртни средства. Првите апликации од 1.263.079 евра веќе се одобрени од Владата. Наумов за „Фактор“ вели дека интересот е огромен, а безмалку сите претпријатија имаат до 50 вработени.

„Можам да споделам дека интересот досега е одличен. Пред два дена за првпат доставивме до Владата информација со 136 обработени кредитни апликации за исто толку компании што вкупно имаат 1.737 вработени. Кредитните апликации се работат тековно, очекуваме најмалку еднаш неделно да доставуваме вакви информации до Владата за да бидат одобрени и да можеме да склучуваме договори со компаниите. Исплатите за оваа прва група ги очекуваме веќе следнава недела.
Она што сметам дека е особено важно е дека од овие 136 компании - 94 отсто се однесуваат за компании што вработуваат до 50 вработени. Или, да бидам уште попрецизен, 89 од 136 компании што се предложија на првото одобрување се микро компании кои имаат до 10 вработени. Во оваа група одобрени апликации, има застапено од 30-тина градови во земјата, од сите дејности што ги таргетиравме - транспорт: 65 компании, угостителство: 60 компании и туризам: 11 компании“, вели Наумов.

Веќе е познато дека отплатата на кредитот од страна на кредитокорисникот ќе се врши во квартални отплати. Кредитите се бескаматни и без трошоци за администрирање. Кредитите ќе бидат обезбедени со меница. Некои земји, како на пример Бугарија, како една од мерките за справување со економските последици од корона вирусот посегнаа кон зголемување на капитализацијата на развојните банки. Наумов вели дека зголемувањето на капитализацијата не се однесува на бескаматни кредити, иако очекува следната година Владата добро да го разгледа ова прашање.

„Развојната банка, како и развојните банки во регионот и во светот, освен што е банка, има една специфична улога и да ја поддржува економијата и државните т.е. владините политики за подобар економски развој. За бескаматните кредити, Развојна банка на Северна Македонија дејствува како поддршка на владините политики. Овие кредитни линии ги спроведуваме во име и за сметка на државата.

Оттука, докапитализацијата, односно зголемување на сопствениот капитал на банката, не е тема поврзана со бескаматните кредити. Но во иднина, следната година на пример, верувам дека Владата ќе има позитивен став за докапитализација на Развојната банка од аспект на тоа самата банка да може да понуди поголема поддршка на компаниите во делот на поддршка на домашните компании со осигурување на извозот во странство, откупување на нивните побарувања (факторинг) во странство и во земјата, и слично“, тврди поранешниот заменик-министер за економија.

Покрај бескаматните кредити, кои треба да изнесуваат 5,7 плус 8 милиони евра, Развојната банка, вели Наумов, работи на следната фаза со многу поволни кредити да се помогне стопанството. За тоа се работи на тековниот договор за заем од Европската инвестициона банка, за користење на 50-тина милиони евра поволни кредити наменети за мали и средни претпријатија додека трае кризата со неликвидност.

„Она што во моментов го работиме за да стане достапно преку деловните банки до крајните корисници-компаниите, се средства од 50,9 милиони евра од ЕИБ кредитната линија петта фаза. Она што е ново е дека Владата се вклучи во делот на субвенционирање на трошокот за камата на оваа кредитна линија која Развојна банка ја користи од ЕИБ. Со ова направивме максимални заеднички напори деловните банки да може да понудат каматни стапки кон крајните корисници под исклучително поволни услови. Овие средства очекуваме дека ќе бидат ангажирани најмногу за тековни обртни средства од компаниите.
Исто би сакал да споменам дека во периодов има и други меѓународни институции кои се заинтересирани преку Развојната банка да ја помогнат економијата на земјата во следниот период. Тука пред сé зборувам не само за тековниов период во кој главен фокус е задоволување на ликвидносните потреби на компаниите - туку и за периодот на заздравување што следи кога банките ќе треба да ѝ бидат најголема поткрепа на економијата и на компаниите“, дополнува директорот на РБСМ.

Извор: Фактор