Вести

Известување во врска со третата бескаматна кредитна линија со грант компонента ,,Ковид 3”

РБСМ, 16.04.2021

 

Почитувани,

Во согласност со Јавниот повик за поднесување на кредитно барање за директно кредитирање на микро и мали претпријатија погодени од Ковид-19 од Фонд за микро и мали претпријатија, ве известуваме дека Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје во име и за сметка на Владата на Република Северна Македонија, во целост ја реализираше третата бескаматна кредитна линија со грант компонента „Ковид3“.

Фондот за микро и мали претпријатија е формиран со буџетски средства од 60 милиони денари и средства од буџетска поддршка во износ од 30 милиони евра преку активноста ЕУзаОтпорност (EU for Resilience) од ИПА програмата.

Со оваа кредитна линија беше овозможена поддршка на микро и мали трговски друштва, трговци- поединци и занаетчии кои плаќаат данок на реален приход. Јавниот повик беше објавен на 07.12.2020 година, а аплицирањето започна на 16.12.2020 год. со времетраење од 15 дена, заклучно со 30.12.2020 год до 23:59 часот. Принципот на реализација на кредитната линија беше „прв дојден, прв услужен“.

Аплицирањето се вршеше исклучиво по електронски пат, согласно препораките за спречување на ширењето на вирусот и заштита на јавното здравје.

Расположливите средства се исцрпени со последните одобрени кредити од пристигнатите апликации на ден 30.12.2020 год. до 14 часот и 51 минути. Во овој период се евидентирани вкупно 3.192 кредитни барања, од кои 2.703 се одобрени за кредитирање, а  кај 489 кредитни барања е утврдено дека не исполнуваат најмалку еден од условите и критериумите од Јавниот повик.

Од овие 489 кредитни барања:
- 249 (51%) не го исполнуваат критериумот износот на капиталот и резервите во билансот да изнесува најмалку 33% од износот на кредитот;

- 114 (23%) не се микро или мали трговски друштва, ТП или занаетчии кои плаќаат давачки на реален доход;

- 36 (7%) немаат пад на приходи од најмалку 20%;

- 31 (6%) се не поголеми од микро или мал субјект;

- 24 (5%) имаат кредитна категорија која не е во прифатливите кредитни категории наведени во Јавниот повик;

- 19 (4%) се новорегистрирани субјекти;

- 16 (3%) имаат некомплетно барање и/или обврски кон УЈП.

Секој од одбиените 489 апликанти, веќе има добиено известување по електронски пат на е-маил адресата од тековната состојба, со образложение по кој основ не ги исполнуваат условите за кредит.

Ги известуваме сите апликанти кои своите кредитни барања ги испратиле на е-маил адресата Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. последниот ден, 30.12.2020 година по 14 часот и 51 минути, дека по нивните кредитни барања нема да се одлучува од страна на банката, заради исцрпеност на предвидените средства за доделување на бескаматни кредити од Фондот за микро и мали претпријатија.