МФ, ЕИБ и Развојна банка потпишаа договор за нови 100 милиони евтини кредити за мали и средни фирми

21.06.2021

  •  - соопштението е преземено од Министерство за финансии -  21 јуни 2021, Скопје - Договор за нови 100 милиони евра евтини кредити од Европската инвестициска банка (ЕИБ) со кои ќе се поддржат најмалку 300 проекти на домашни мали и средни компании, беше потпишан од страна на министерот за финансии Фатмир Бесими, потпретседателката на ЕИБ Лилјана Павлова и директорот на Развојна банка на С...

ЈАВЕН ПОВИК ДО КОРИСНИЦИТЕ НА ОДОБРЕНИ КРЕДИТИ ОД ,,КОВИД 2”

11.06.2021

  • Почитувани,    Во согласност со Одлуката за изменување и дополнување на Одлуката за условите и критериумите за репласирање на средствата од компензационите фондови од странска помош објавена во Службен весник на РСМ бр.121 од 03.06.2021 година, Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје го објавува овој јавен повик, со кој се нуди можност за кредитокорисниците на кредити од втората...

Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје го објави Годишниот извештај за своето работење во 2020 година

05.06.2021

  • Во услови на здравствена криза, Развојна банка се истакна со солиден капацитет и способност за брзо прилагодување на новонастанатите услови со цел пресретнување на потребите на реалниот сектор за финансиска поддршка. Банката го поддржа реалниот сектор со кредити во износ од 81 милион евра, од кои: 13,5 милиони евра во форма на бескаматни кредитни линии - ,,Ковид 1” и ,,Ковид 2”, дизај...

Наумов: При крај се преговорите за нови 100 милиони евра од ЕИБ

27.04.2021

  •  Интервју: Економија и бизнис       Господине Наумов, за почеток кажете ни нешто повеќе за „личната карта“ на банката.   К. Наумов: Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје годинава ќе одбележи дваесет и три години постоење. Банката е основана со цел да го поддржува и да го поттикнува развојот на македонската економија во согласност со страт...

Бесими и Наумов: Грант до 15.000 евра за нови вработувања и успешност преку „Ковид4“

27.04.2021

  •  Прес-конференција, Министерство за финансии на РСМ Скопје, 27 април 2021 – До 15.000 евра грант-средства за фирмите од областа на туризмот, угостителството, ивент-индустријата, приватните здравствени установи, трговци поединци и занаетчии, кои ќе ја користат новата бескаматна линија „Ковид4“, доколку вработат нови работници и ги зголемат приходите годинава. Денес министеро...