Јавен повик бр. 1, Кредитна линија за обртни средства за компании погодени од енергетска и ценовна криза

19.12.2022

  • Врз основа на Законот за Развојна банка на Северна Македонија (Сл.Весник на Република Македонија бр.105/2009 и Сл.Весник на Република Северна Македонија бр. 77/21), Договорот за администрирање на кредитна линија за обртни средства за компании погодени од енергетска и ценовна криза преку директно кредитирање од РБСМ бр.13-12273/1 од 24.11.2022 година, Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје ...

10 милиони евра докапитализација на Развојна банка од страна на државата, наменети за поддршка на домашните компании за справување со ефектите од енергетската и ценовната криза

13.12.2022

  • Врз основа на Одлука на Владата на Република Северна Македонија, Службен весник бр. 237 од 07.11.2022 година и Одлука на Собранието на акционери на Развојна банка на Северна Македонија бр. 02-4379/1 од 13.12.2022, се изврши зголемување на почетниот капитал на банката во износ од 620.000.000,00 денари односно, издавање на 199.485 обични акции. Со ова, вкупниот капитал и резерви на банката изнесуваа...

Презентација на производите на Развојна банка пред компаниите во Стопанска комора на Република Северна Македонија

25.11.2022

  • Во организација на Кризниот штаб при Стопанска комора на Северна Македонија и Развојна банка на Северна Македонија, вчера, пред 40-тина компании членки на комората, се одржа презентација во просториите на комората, со цел, одблизу запознавање на компаниите со производите кои ги нуди банката во услови на енергетска криза. Од страна на Развојна банка присуствуваа главниот извршен директор, Кире Нау...

Работен состанок на раководството на Развојна банка со Кризниот штаб на Стопанската комора на Северна Македонија

07.11.2022

  •  „Постои голем интерес за кредитните линии за поддршка на стопанството во услови на енергетска криза“   Раководството на Развојната банка денеска имаше средба со Кризниот штаб на Стопанската комора на Северна Македонија, на која се разговараше за кредитните линии за поддршка на стопанството што ги нуди банката во услови на енергетска криза. На состанокот на кој, освен главн...

Најдобри банкарски службеници за 2022 година

02.11.2022

  • По повод светскиот ден на штедење 31. октомври, од страна на Македонската банкарска асоцијација, признание за постигнати особени резултати во нивната работа добија 33 службеници од 13 банки, 2 штедилници, Клириншката куќа КИБС АД и Македонското кредитно биро. Фросина Јосифовска и Ермира Бесими Ибиши се двајцата службеници од Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје кои ја добија наградата з...