Поддршка за големите извозници:

24.09.2021

  •  Гаранција од Гарантен фонд до 50% од износот на кредитот за извоз преку Развојна банка Преку кредитно-гарантната шема, гаранција до 50% од износот на кредитот за извоз може да побараат големите трговци кои реализирале најмалку триесет отсто од своите приходи од извоз во последната фискална година. Гаранцијата е наменета за големи домашни извознички компании кои се во доминантна приватна с...

Потпретседателката на ЕИБ Павлова на средба со Управниот одбор на РБСМ за засилување на напорите за поддршка на закрепнувањето на малите и средни компании

07.09.2021

  • Луксембург/Скопје, 7 септември 2021    - Како еден од клучните финансиски и долгорочни партнери на земјата, ЕИБ ја зајакнува плодната соработка со Развојна банка на Северна Македонија - Преку обезбедување поволно финансирање на малите и средни компании, ЕИБ го поддржува развојот на приватниот сектор, вработеноста и отпорноста на локалниот банкарски систем - ЕИБ инвестираше 550 мили...

Вицепремиерот Битиќи, министерот Бесими и директорот Наумов ја промовираа кредитната линија Ковид 4 – На стопанството му се ставаат на располагање 10 милиони евра бескаматни кредити

07.07.2021

  •  - преземено од Влада на Република Северна Македонија -  Заменикот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, министерот за финансии Фатмир Бесими и извршниот директор на Развојната банка на Северна Македонија, Кире Наумов денес на прес конференција ја промовираа новата, беска...

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ - Од утре започнува аплицирањето за бескаматен кредит за трговски радиодифузни друштва

07.07.2021

  • Од утре, 8 јули, од 09:00 часот започнува аплицирањето за бескаматен кредит од кредитната линија за трговски радиодифузни друштва. Јавениот повик за оваа кредитна линија беше објавен на 1 јули 2021 година, а ќе трае 30 дена. Трговските радиодифузни друштва ќе може да користат бескаматен кредит со грејс- период до 12 месеци и рок на отплата до 48 месеци, за тековни средства и ликвидност.   ...

ЈАВЕН ПОВИК бр.1, Трговски радиодифузни друштва

01.07.2021

  • Врз основа на Законот за Развојна банка на Северна Македонија (Сл.Весник на Република Македонија бр.105/2009 и Службен весник на Република Северна Македонија бр.77/21), Анекс кон Договорот за администрирање на Посебен кредитен фонд за директно кредитирање на трговски радиодифузни друштва бр.26-6660/1 од 17.06.2021 година и бр.13-5761/1 од 22.06.2021 година, Развојна банка на Северна Македонија АД ...