Презентиран шестиот пакет на економски мерки: Таргетирана поддршка од 17,8 милиони евра за 10.000 фирми и 60.000 вработени

20.04.2021

  •  Прес-конференција, Влада на РСМ Скопје, 20.04.2021 год. Шестиот пакет на мерки, усвоен на денешната 66-та седница, опфаќа седум мерки со кои се таргетирани најпогодените сектори од корона кризата, со вредност од 17,8 милиони евра, пришто ќе се поддржат 10.000 компании, кои вработуваат околу 60.000 граѓани, соопштија заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координа...

Влада на РСМ: Преку трите линии бескаматни кредити од Развојната банка обезбедени 44,1 милиони евра за стопанството – Одржана ликвидност на 4.078 компании, зачувани се 36.802 работни места

16.04.2021

  • Скопје, 16.04.2021 - Преку трите кредитни линии, КОВИД 1, 2 и 3, од Развојната банка на Северна Македонија, обезбедени се ликвидни средства во вкупен износ од 44,1 милиони евра, пришто се поддржани над четири илјади компании кои вработуваат 36.802 лица. Оваа финансиска поддршка значително им помогна на компаниите да ја одржат својата ликвидност во кризата предизвикана од коронавирусот КОВИД-19, кр...

Известување во врска со третата бескаматна кредитна линија со грант компонента ,,Ковид 3”

16.04.2021

  • Почитувани,   Во согласност со Јавниот повик за поднесување на кредитно барање за директно кредитирање на микро и мали претпријатија погодени од Ковид-19 од Фонд за микро и мали претпријатија, ве известуваме дека Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје во име и за сметка на Владата на Република Северна Македонија, во целост ја реализираше третата бескаматна кредитна линија со грант к...

Заев и Бесими: Економските мерки дадоа резултат, 100% имплементација на вториот пакет, економијата е жива и стабилна

08.04.2021

  • Главниот извршен директор на Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје, Кире Наумов, присуствуваше на прес конференција организирана од Владата на Република Северна Македонија за ефектите од реализацијата на економските мерки. На прес-конференцијата се обратија Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и министерот за финансии, Фатмир Бесими, а беа присутни и замен...

Одлучено за 96% од пристигнатите барања за ,,Ковид 3”

01.04.2021

  •  Вкупно досега се одобрени 2.678 кредитни барања, во износ од 30,3 милиони евра РБСМ, 01.04.2021 – Нова група од 95 кредитни барања е одобрена од третата бескаматна кредитна линија со грант компонента која се реализира со финансиска поддршка од Европската Унија, преку активноста ЕУзаОтпорност од ИПА програмата.   На Јавниот повик ,,Ковид 3”, пристигнале кредитни барања за ...