Зајакнување на соработката на Развојна банка со меѓународните институции за осигурување на извозот

03.06.2024

  • Развојната банка учествуваше на средба на Прашкиот клуб, која се одржа од 21 до 24 мај 2024 година во Атина, каде домаќин беше грчката агенција за осигурување на извозни кредити ЕЦГ. На средбата присуствуваа развојни банки, како и агенции за поддршка на извозот кои споделуваа успешни пракси во делот на унапредување на извозните трансакции. Развојната банка ја продлабочува и зајакнува меѓународ...

Развојна банка на Северна Македонија продолжува со интензивирање на меѓународната соработка

30.05.2024

  • Следејќи ги активностите за интензивирање на меѓународната соработка, посебно соработката со развојните финансиски институции од регионот, Развојната банка на Северна Македонија на покана од Фондот за развој на Република Србија, учествуваше на Меѓунарoдната конференција „Модели за финансирање на развојот во Западен Балкан“ која се одржа на 24-ти Мај 2024 година во Белград.   &nb...

Развојна банка го дигитализира процесот за кредитно осигурување

15.03.2024

  • - преземено од Соопштение за медиуми од Швајцарската амбасада во Скопје и УСАИД Скопје -    Преку дигитализација до развој на факторингот и зголемување на извозот   Развојната банка на Северна Македонија, Активноста на УСАИД Партнерства за Економски раст и Швајцарската Програма за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ) потпишаа договор за набавка на нов дигитален производ н...

Поддршката на Развојна банка за економскиот развој на државата

26.12.2023

  • Ковачевски: Во услови на светска криза, Развојната банка, овие пет години одигра клучна улога за поддршка на стопанството   Премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес-конференција со Развојна банка ја истакна важноста од континуираната поддршка на компаниите, пред сé малите и средни претпријатија, преку поволните кредити во изминатите пет години, во услови кога светот се соочув...

Пласирани 64,5 милиони евра кон домашните компании преку Развојна банка

22.12.2023

  • Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје пласираше средства во износ од 64,5 милиони евра од заемот од Европската инвестициска банка преку ЕИБ 7 кредитната линија за трајни обртни средства и инвестиции за МСП и mid-cap компании, вклучително и зелена транзиција.   Со овие средства, се обезбедува поддршка на 201 проект (94 за долгорочни инвестиции и 107 за обртни средства) и се овозможу...